Onze werkwijze
Wat doet AlleskITs
In verband met de verschillende werkwijzen binnen de diverse regio’s/gemeenten kan het proces in uw gemeente voor onze zorg afwijken van onderstaand proces.
Intake
De intake bestaat veelal uit een gesprek met één van onze kinderartsen.
In het eerste gesprek heeft u alle vragenlijsten digitaal ingevuld in het AlleskITs cliëntenportaal en neemt u het toestemmingsformulier met beide handtekeningen ingevuld mee.
De kinderarts zal aangeven of er diagnostische onderzoeken nodig zijn en zo ja welke onderzoeken uitgevoerd moeten gaan worden.
Om de inschrijving volledig en goed te laten verlopen, vragen we u bij de hand te hebben:
– de verwijzing van de huisarts/wijk- of sociaalteam
– BSN nummer van uw kind en van uw zelf
Diagnostiek
De diagnostiek, ook wel onderzoeken of testen genoemd, wordt uitgevoerd door de gedragsdeskundigen op de locatie van AlleskITs, Mentaal Beter (Rotterdam) of andere psychologenpraktijken.
Dit zal bestaan uit één of meerdere onderzoeken van 2 a 3 uur. Een aantal weken later zal een eindgesprek plaats vinden met de gedragsdeskundige die het onderzoek heeft uitgevoerd over de uitkomsten van het onderzoek.
Als de onderzoeken zijn uitgevoerd en de uitkomsten zijn besproken, zal weer een afspraak met de kinderarts plaats vinden die samen met het kind/ouders het beleid bepaald/het behandelplan zal aangeven.
Behandeling
Bij de behandeling van ADHD worden een aantal stappen onderscheiden:
– psycho-educatie
– medicatie
– vormen van gedragstherapie
Psycho-educatie is de eerste stap in de behandeling. Dit betekent voorlichting en inzicht over de aard van de aandoening en over de wijze van aanpak. Hier hoort ook bij een uitleg over de invloed van opvoeding, (school)omgeving en sociaal milieu op de verschijnselen van ADHD. Binnen ons centrum zullen vooral de gedragsdeskundigen in opdracht van de kinderarts dit deel van de behandeling op zich nemen.
Bij psycho-educatie hoort ook uitleg over medicatie, indien dit wordt voorgeschreven. Medicatie is geen doel op zich maar kan een effectief middel zijn om de behandelingsdoelen te bereiken. Dit is vergelijkbaar met eerst je bril opzetten voordat je begint te oefenen met lezen. Daarnaast moet je begrijpen hoe deze medicijnen precies werken, wat de bijwerkingen zijn, en hoe je ze moet doseren om ze optimaal te gebruiken. Onze kinderartsen zijn binnen ons centrum specifiek met deze voorlichtende taak belast. Uit diverse wetenschappelijke studies is gebleken dat een combinatie van psycho-educatie, medicatie en gedragstherapie het meest succesvol is.
De ouders/opvoeders spelen samen met ons multifunctionele team een sleutelrol in de behandeling. De kinderarts is coördinator/hoofdbehandelaar binnen het proces van onderzoek, diagnose en behandeling.
Voor vragen is AlleskITs altijd bereikbaar per email balie@alleskits.nl of balieamersfoort@alleskits.nl en telefonisch 088 0104310 op werkdagen van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur.